Rapolanharjun muinaislinna ja Voipaalan kartano

Rapolanharjun muinaislinna ja Voipaalan kartano sijaitsevat Sääksmäellä Valkeakosken läheisyydessä. Sinne ajaa Tampereelta noin 40 minuuttia.

Voipaalan kartano



Ilma ei tällä kertaa kauheasti suosinut aurinko oli pilvessä, asteita 4 ja pieniä sade kuuroja tuli. Mutta isommilta sateilta säästyttiin. Ja vaatetta kun oli riittävästi niin ei kylmäkään tullut.

Rapolan muinaislinna on historiallinen kohde ja sen ympärillä on laaja muinaismuistoalue. Alueelta löytyy mmm. kalmisto, kuppikivet eli uhrikivet, muinaispelto ja Suomen suurin linnavuori. Kartanoita alueella on kaksi Rapolan sekä Voipaalan. Meidän retki alkoi Voipaalan kartanolta.




Navetta





Polku harjulle

Taidetta


Voipaalan nykyinen kartano on rakennettu v. 1912. Kartano toimii tällä hetkellä taidekeskuksena sekä kahvilana. Voipaalan kartanossa on havaittu usein selittämättömiä ilmiöitä. Ehkä juuri siksi taas kiinnostuin paikasta kun mukana on myös hieman jännitystä. Retkipaikka.fi sivustolla kerrottiin näin: 

"Professori Kari Rydmanin kertoman mukaan Voipaalassa on kummitellut kahdella tavalla. Yleisin ja useampien henkilöiden kokema kummittelu on ollut ääntä, mutta rakennuksessa on nähty myös Harmaapukuinen nainen. Hänestä puhutaan nimellä ”Neiti Nervander”.

Voipaalan kartano
(sain tällä kertaa hyvän kuvan otettua) 


Erään tv-ryhmän kerrotaan useita vuosia sitten kuulleen kartanon kummittelusta, ja halunneen koetteeksi yöpyä päärakennuksessa. Yöllä seurue oli paniikinomaisessa tunnelmassa siirtynyt piharakennukseen. Vielä nykyisinkin Voipaalassa työskennelleet ovat toisinaan kuulleet askeleiden ääniä tyhjistä huoneista ja kokeneet läsnäolon tunnetta, vaikka ketään ei näy. Oudot ilmiöt eivät ole rajoittuneet pelkästään päärakennuksen sisätiloihin, sillä Voipaalan puistossa ja pihalla kerrotaan sumuisina öinä laahustavan vanhoissa asuissa olevia sotureita. Heidän kerrotaan näyttävän varsin surkeilta, haavojen ja väsymyksen merkitsemiltä. 1600-luvulta on tieto, että kartanon silloisen päärakennuksen kellarista olisi kaivettu esiin ihmisten luita."

Hui... Jos aihe kiinnostaa kannattaa lukea juttu kokonaisuudessaan Retkipaikka.fi sivustolta. 

Joka tapauksessa kartanon pihasta lähtee kaksi patikointi reittiä harjulle 1,6km ja 6km. Polkuja risteilee alueella sinne tänne joten reitistä voi tehdä halutessaan omanlaisen. Opasteita on todella hyvin joten karttaakaan ei pahemmin tarvita..








Me lähdettiin kiertämään linnavuoren reittiä 1,6km Ja poikettiin samalla Kalmistossa. Sinne on jyrkkä alamäki eikä se nyt mitenkään ihmeellinen ole eli jos sulla on lapset matkassa mukana suosittelen skippaamaan tämän paikan. 

Harjun päältä on mahtavat näkymät Vanajavedelle. Harjun keskellä on harjuhauta joka on noin 20 metriä alempana harjusta. 

Näkymä Vanajavedelle 






Matkalta löytyi myös jättimäinen kuoppa jota on käytetty aikoinaan suden pyyntiin. 




Alue on kaunis ja mielenkiintoinen. Paljon jäi vielä näkemättä. Tullaan uudestaan tutkimaan ja varmaan kiertämään pidempikin reitti. 








-M

Ps. Tulenteko sekä leiriytyminen alueella on kieletty

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Katajajärven laavu

Valkeakoski: riippusiltojen lenkki